Artikel trailerladen, deel 1

Artikel trailerladen, deel 1

Trailerladen
Stel je de volgende situatie voor. Je moet met je paard naar de dierenarts en je paard moet daarvoor in de trailer. Uiteraard ben je nerveus voor het bezoek aan de dierenarts en je voelt je onzeker en emotioneel. Jouw paard voelt dat je anders bent dan normaal. Je paard vindt dat verdacht en wordt als reactie daarop ook onzeker en emotioneel. Jij bent immers zijn leider, dus als jij gespannen bent dan zal er wel iets aan de hand zijn, denkt je paard.

In je onzekere en wellicht wat gehaaste toestand wil je dat je paard NU de trailer in gaat. Je moet immers op een bepaalde tijd bij de dierenarts zijn. Je paard, een vluchtdier, houdt van nature niet van kleine ruimtes. Hij voelt zich veel veiliger in een ruime omgeving in een kudde met soortgenoten. Hij staat daar voor die trailer, voelt dat zijn leider onzeker is, houdt niet van kleine ruimtes en denkt maar één ding: ik moet hier weg! Jij probeert hem de trailer in te trekken en je paard probeert terug te gaan naar de kudde.

Je ziet de ellende al voor je. Echt zo’n situatie waarin er alleen maar verliezers zijn. Dat moet toch ook anders kunnen? Ja dat moet kunnen en dat kan ook!
Goed leren trailerladen begint met het inzicht dat mensen roofdieren zijn en paarden vluchtdieren. Een mens gaat in een rechte lijn van A naar B. Een mens wil iets en wil het nu. De ogen van een mens zitten aan de voorkant van zijn hoofd. Met beide ogen wordt naar hetzelfde object gekeken. Een mens is doelgericht. Een mens heeft geen natuurlijke vijanden en voelt zich redelijk vrij en veilig in zijn eigen omgeving. Een mens is in staat om in zijn eentje uitstekend te functioneren.

Een paard is een vluchtdier. Hij denkt aan overleven en houdt zijn omgeving goed in de gaten om te kijken of er ergens een roofdier aan komt. Zijn ogen zitten aan de zijkant van zijn hoofd. Met zijn linkeroog ziet hij alles aan de linkerkant van zijn lichaam en met zijn rechteroog houdt hij alles rechts van zich in de gaten. Een paard ervaart veel dingen als een bedreiging en is van nature bang. Een paard functioneert het beste in kuddeverband. En hoewel er in het leven van gedomesticeerde paarden eigenlijk geen natuurlijke vijanden meer bestaan, zit in het DNA van het paard nog steeds informatie opgeslagen dat hem vertelt dat alles wat onverwacht beweegt mogelijk een roofdier kan zijn dat hem op komt eten. Als een paard ergens bang voor is, rent hij weg. Zoals het woord vluchtdier al aangeeft; het paard slaat op de vlucht. In een kleine afgesloten ruimte, zoals bijvoorbeeld een trailer, kan een paard niet vluchten. Als een paard niet vluchten kan, voelt hij zich per definitie onveilig. Dat is de primaire reden dat paarden niet graag in een trailer staan.

Wij willen nu. Een paard heeft tijd nodig. Wij gaan recht op ons doel af. Een paard loopt er met een bochtje om heen. Wij voelen ons veilig. Een paard voelt zich bang. Een vluchtdier en een roofdier reageren in bijna alle gevallen precies tegenovergesteld aan elkaar. Om paarden goed te begrijpen zou je eigenlijk moeten kijken naar wat je zelf zou doen en vervolgens precies het tegenovergestelde gaan doen. Als mijn zoontje zijn best doet dan zeg ik, goed bezig, ga nog even door, zet nog een stapje extra, dat kun je wel. Als mijn paard zijn best doet dan zeg ik, goed bezig, stop maar snel, ga maar even achteruit en denk er even over na. De gewenste benadering van een mens en een paard is echt compleet anders. Hoe meer je je dat realiseert, hoe beter je relatie met je paard wordt en hoe makkelijker trailerladen wordt.

Paarden zijn gewoontedieren. Ze vinden het fijn als dingen voorspelbaar zijn zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Een manier om je paard te helpen goed te leren trailerladen, is om er een gewoonte van te maken; dus regelmatig oefenen. Eén systeem ontwikkelen om je paard in te laden en dat systeem altijd gebruiken. Dus niet de ene keer zus, de andere keer zo en de volgende keer weer wat anders. Eén systeem, een systeem dat paard-vriendelijk is, een systeem dat werkt en dat je regelmatig oefent. Zodat als je ineens naar de kliniek moet er niets aan de hand is en je paard en jij weten wat de bedoeling is en wat er verwacht wordt.

Het systeem dat ik gebruik gaat uit van het feit dat een paard een vluchtdier is. Een vluchtdier beloon je voor zijn inspanning door hem met rust te laten. Rust is de grootste beloning voor een paard. Dus als je aan het oefenen bent met je paard en het gaat heel goed, dan is het slim om even te pauzeren. Haal je paard even 5 meter weg bij de trailer en ga samen een paar minuten stil staan. Even niks. Dit geeft het paard de kans zijn spanning weer te laten zakken en even na te denken over wat hij goed gedaan heeft. Als jij zelf niet in staat bent een paar minuten stil te staan, dan is het verstandig om na te gaan of jouw onrust wellicht overgebracht wordt op je paard.

Het laatste wat je paard deed voor je hem rust gaf, registreert hij als het goede antwoord op jouw vraag. Het is dan ook van belang dat je op het juiste moment stopt. Altijd op een goed moment, nooit op een slecht moment stoppen. En als je geen goed moment meer kan vinden omdat de situatie uit de hand gelopen is dan vraag je je paard iets simpels te doen, iets wat hij zeker kan zodat je daarna alsnog kan stoppen.

Regel 1 – je paard is bang
Veel mensen zeggen, mijn paard wil niet in de trailer. Ik zeg, je paard durft niet in de trailer. Ook al vertoont je paard ogenschijnlijk dominant gedrag dan wil dat niet zeggen dat hij dominant is. Hij kan dominant gedrag vertonen door je omver te lopen uit angst, omdat hij probeert de situatie onder controle te krijgen en zo snel mogelijk weg wil komen bij de trailer. Laat je niet verleiden tot de gedachte dat je paard stout is. Hij is bang! Als jij de omstandigheden goed maakt, zal je zien dat je paard niet of minder bang is en hij veel welwillender reageert op jouw vragen. Je trailerlaad sessie moet als basisuitgangspunt hebben dat je paard bang is en jij met de trailer gaat oefenen om je paard meer zelfvertrouwen te geven en zo het trailerladen makkelijker te maken.

Regel 2 – goed = stoppen
Als je je paard vraagt met zijn voorvoeten op de klep van de trailer te gaan staan en hij doet dat, dan moet je onmiddellijk alle druk weghalen van je paard en hem door middel van rust belonen. Je paard denkt dan: dat was vast het goede antwoord want nu word ik met rust gelaten. Niks meer hoeven doen is voor je paard een enorme stimulans om meer te willen doen terwijl meer en meer vragen door je paard als druk wordt ervaren waardoor hij eerder geneigd is in de ankers te gaan. Zorg dat je helder beeld hebt van de vraag die je stelt aan je paard en beloon je paard onmiddellijk met rust als je dat antwoord gekregen hebt.

Regel 3 – goed leiderschap
Vluchtdieren komen niet graag in kleine ruimtes; ze kunnen dan namelijk niet vluchten. Van een paard vragen een trailer in te gaan, gaat volledig tegen de natuur van het paard in. Als leider zal je dus stevig in je schoenen moeten staan om je paard ervan te overtuigen dat het wel veilig is om de trailer in te gaan. Leider zijn is wat anders dan je paard wel even laten weten wie hier de baas is. Leider zijn betekent dat je de behoeftes van je paard kunt lezen en daar op in kunt spelen. Als jij je paard het gevoel geeft dat hij begrepen wordt, zal hij jou en de situatie meer vertrouwen. En dat is nou precies wat je nodig hebt om een paard in een trailer te zetten: zijn vertrouwen. Emotioneel worden en vinden dat je paard een spelletje met je speelt, is slecht leiderschap en zal de situatie met je paard en de trailer verslechteren. Een leider blijft rustig en begrijpt wanneer hij moet stoppen. Je kan stoppen omdat je paard het heel goed doet of omdat jij of hij moe wordt. Je kunt ook stoppen als je merkt dat je eigen geduld op raakt. Ik heb door de jaren heen ontdekt dat geduld niet terug komt als het eenmaal op is. Als je merkt dat je er niet meer kunt zijn voor je paard, stop dan met trailerladen.

Regel 4 – oefen met de trailer als je nergens heen hoeft
Met een paard de weg op gaan, is voor bijna niemand een ontspannen bezigheid. Voor een wedstrijd kun je behoorlijk nerveus zijn, of je dat nu wilt of niet. En naar de dierenarts gaan, is al helemaal niet wat je wilt. In bijna alle gevallen waarin een paard met een trailer over de weg vervoerd wordt, is er spanning bij de eigenaar. Paarden leren slecht als ze bang zijn en jij bent geen goede leider als je gespannen bent. Kortom, oefen met trailerladen als je nergens naar toe hoeft. Het beste oefen je samen met een vriend(in). Jij oefent een paar minuten met je paard en de trailer en daarna gaat je vriend of vriend(in) even oefenen met zijn/haar paard. Jij en je paard kunnen dan even uitrusten en nadenken. Dat even uitrusten is de sleutel tot succes. In het niks doen heeft je paard namelijk de tijd om te ontspannen en na te denken.

Regel 5 – weet wat je doet
Ik moest een keer een paard vervoeren naar zijn nieuwe stal. De eigenaar had nog nooit een paard geladen en had geen idee hoe ze dat aan moest pakken. Dat had het paard ook heel snel in de gaten. De eigenaar probeerde allerlei verschillende manieren van laden waardoor het paard al snel helemaal niet meer wist wat er verwacht werd. Een paard is een vluchtdier en regelmaat en orde is belangrijk voor hem. Zorg dat je weet wat je doet. Maak een stappenplan en houd je daar altijd aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.