Alles betekent iets en niets betekent niets.

Alles betekent iets en niets betekent niets.

Ring ring, ring ring, met Roos. Hoi Roos met Caroline, ik snap er niks van, het trailerladen ging zo goed en nu gaat het ineens niet meer…

Caroline en ik maakten een afspraak voor een nieuwe les en ik ging eens kijken wat er aan de hand was. Caroline haar leiderschap was toegenomen en haar geniale pony Dolce had haar gedrag naadloos aangepast aan het gedrag van Caroline. Jij slimmer, ik ook slimmer leek Caroline haar pony gedacht te hebben.

Het viel me op dat Dolce iedere keer een centimeter meer naar Caroline toe kwam dan dat Caroline vroeg. Het viel bijna niet op maar toevallig zag ik het wel. Want als ik iets geleerd heb, is dat alles informatie is. Iedere centimeter maakt verschil. Een paard test continu jouw leiderschap en als je vandaag een centimeter negeert, dan staat je paard morgen nog 5 centimeter dichterbij.

Dolce zette al haar gewicht  op haar linkerschouder en ging de trailer niet meer in. Ik vroeg Caroline of ze weg konden lopen bij de trailer en midden in de bak de schouder van Dolce aan de kant kon zetten. Caroline vroeg dat heel beleefd, en nog eens, en nog eens en nog eens. Dolce bleef stokstijf staan. Interessant dacht ik. Dolce had een stukje terrein veroverd en was zeker niet van plan dat stukje weer op te geven.

Mag ik even, vroeg ik aan Caroline? Bij mij is het antwoord Nee geen optie. Als ik een vraag stel dan ben ik namelijk zeker van mijn vraag. Dan weet ik dat het paard in staat is om antwoord te geven anders zou ik de vraag niet stellen en vervolgens verwacht ik dat het paard doet wat ik vraag. Bij mijn eerste vraag stond Dolce letterlijk 3 meter verder op. Duidelijkheid is zo veel waard.

Caroline begreep meteen dat ze veel te empathisch was geweest en te weinig leiderschap had getoond. Caroline nam zichzelf en haar leiderschapskwaliteiten weer serieus en de niet meewerkende kleine mustang, veranderde per direct weer in een ontspannen meewerkende pony. Na een paar minuten stond ze weer keurig met 4 voetjes ontspannen in de trailer.

Wij hebben als mens geen natuurlijke vijanden meer. We leven in een land waar zaken goed geregeld zijn. We zijn onoplettend geworden want details doen er ogenschijnlijk niet meer toe. Maar details zijn wel belangrijk. Zeker voor jouw paard, een vluchtdier dat voor zijn gevoel van veiligheid volledig afhankelijk is van jouw gedrag als leider.

Als je bij je paard bent dan moet je scherp zijn. Want alles wat je paard doet, is informatie. Informatie over jullie relatie. Informatie over hoe je paard in zijn vel zit. Informatie over het respect wat het paard heeft voor jouw leiderschapskwaliteiten. Alles betekent iets en niets betekent niets. Iets kleins negeren geeft gegarandeerd grote problemen.

Als je 1-1-2 belt dan zeggen ze altijd, iedere seconde telt. Als je aan het trailerladen bent, dan zou ik zeggen, iedere centimeter telt. Als je je paard weg laat komen met ongewenst gedrag dan wordt trailerladen nog moeilijker dan het al is. Jouw paard test jou. Zorg dat je slaagt voor je test en je paard de leider geeft die hij verdient. Daar wordt alles beter van, niet alleen het trailerladen.

Reageren is niet mogelijk.