Je paard heeft jouw leiderschap nodig!

Je paard heeft jouw leiderschap nodig!

Als ik voor Equiday een gratis trailerlaadles weg geef, is Heidi van Noordenburg de gelukkige winnares. Heidi haar geweldige merrie Otje ging altijd probleemloos de trailer in maar na een ritje in een vrachtwagentje is het vertrouwen van Otje helemaal weg. Tijd om te gaan helpen!

Bij aankomst is het overduidelijk dat Heidi heel erg veel van Otje houdt. Vol trots vertelt Heidi me dat Otje altijd heel erg goed luistert. Als ik Heidi en Otje samen zie, dan zie ik dat Otje inderdaad een hele brave merrie is maar dat qua communicatie de puntjes net niet helemaal op de i staan. Het is ook helemaal niet makkelijk om als leider op te moeten treden als je zo veel van je paard houdt.

Het eerste deel van mijn trailerlaad-stappenplan gaat heel erg goed. Heidi kan Otje keurig dwars over de trailerlaadklep laten lopen. Zowel van links naar rechts als van rechts naar links. Een paard heeft zijn ogen aan de zijkant van zijn hoofd en voor het vertrouwen van het paard is het belangrijk dat je alle oefeningen zowel in het linker- als het rechteroog van het paard uitvoert. Dus als Heidi Otje van links naar rechts over de klep heeft laten lopen, vraagt Heidi vervolgens hetzelfde van rechts naar links. Otje begrijpt heel goed wat Heidi bedoelt en voert de oefening geweldig uit!

Als Heidi Otje vervolgens vraagt de trailer in te lopen, vergroot hun communicatieprobleem zich heel erg mooi uit. Heidi vraagt iets van Otje wat Otje eng vindt en Heidi durft net niet het leiderschap te tonen dat Otje nodig heeft. Ik kijk hoe Heidi het aanpakt en na één minuut vraag ik aan Heidi of ik de gevraagde oefening voor mag doen. Duidelijkheid is zoveel waard! Ik laat aan Heidi en Otje zien wat ik bedoel. Als Otje vervolgens begint te drentelen en met haar kont naar me toe komt, geef ik een zwieper met mijn leadrope op de billen van Otje. Dit is mijn ruimte en daar komt jij niet in beste Otje. Je mag echt altijd achteruit lopen Otje, weg van de trailer is altijd goed want ik snap dat je de trailer in te eng vindt maar met je billen naar mij toe is geen optie.

Heidi kijkt me geschrokken aan en weet niet of ze het met me eens is en dat is heel erg begrijpelijk.  Veel mensen associëren duidelijkheid en leiderschap met gemeen zijn maar dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Hoe je duidelijk bent bepaald of je gemeen bent of dat je leiderschap toont. Als jouw paard met zijn billen naar je toe komt en je slaat je paard met het touw venijnig op zijn kont omdat je vindt dat je paard gestraft moet worden dan heb je een verkeerde energie. Als je met je leadrope begint te meppen omdat je bang bent en daardoor als een bezetene te keer gaat, dan zit je niet goed. Maar als jij uiterst kalm tegen je paard zegt, dit is mijn ruimte en daar kom jij niet in dan heb je leiderschapsenergie. En dat is nou precies de energie waar je paard behoefte aan heeft => leiderschap.

Als mensen vatten we veel dingen veel te persoonlijk op. Omdat we bang zijn dat we iemand kwetsen of zelf gekwetst worden, draaien we graag om de hete brei heen en dat gaat ten koste van duidelijkheid. En duidelijkheid is nou precies dat waar paarden enorm veel behoefte aan hebben. Paarden vatten dingen niet persoonlijk. Je ziet het in een kudde heel erg duidelijk. Twee paarden meppen er flink op los naar elkaar om 5 minuten later als beste maatjes te staan grazen of elkaar lekker te kroelen. Zo moeten wij als mensen ook leider zijn voor ons paard. Als het paard iets doet wat je niet wilt, niet boos of emotioneel worden maar zeggen, hier is mijn grens en niet verder. En zodra het paard weer het gewenste gedrag vertoont, moet je dan als mens direct weer ontspannen.

Heidi ziet het voor haar ogen gebeuren. Ik zeg tegen Otje dit is mijn grens. Otje zegt, weet je het zeker en ik zeg, ja heel zeker. Daarna is het heel erg duidelijk voor Otje dat ik meen wat ik vraag en ik ook direct ontspan als het goed is. Heidi neemt het touw en Otje weer over en is vanaf dat moment ook duidelijk in neutrale energie. Otje raakt meteen ontspannen. Nu ze begrijpt wat er bedoeld wordt, kan zij ook ontspannen. Het mooiste vind ik nog dat Otje heel goed begint te communiceren.

Als Heidi meer vraagt dan Otje mentaal/emotioneel aankan, dan gaat Otje scheef voor de trailerlaadklep staan. Zo van, ik kan gewoon niet verder. Heidi ziet dat ook heel goed en geeft Otje tijd om te ontspannen. In no-time is het lesuur om. Ik zeg tegen Heidi dat ze nog wel verder kan oefenen als ze wil en dat ze kan stoppen op een mooi ontspannen moment. Op dat moment zien Heidi en ik Otje heel erg ontspannen op de trailerlaadklep staan. Ik stop voor vandaag zegt Heidi. Mijn hart zwelt van trots. Dat is nou trailerladen For The Horse. Stoppen op het moment dat je paard ontspannen is. Dat is veel meer waard dan pas stoppen op het moment dat je paard in de trailer staat maar ver over zijn grenzen is gegaan om daar te komen.

Ik spreek met Heidi af dat ze om de 3 à 4 dagen mag oefenen. De dagen daar tussen kan Otje dan nadenken over wat er gebeurd is. Rust geeft meestal progressie bij paarden. 4 dagen later krijg ik een mailtje van Heidi. Otje stond tijdens de volgende oefensessie al na 10 minuten met 4 benen in de trailer. Ik ben zo blij als een kind en Heidi ook.

Duidelijkheid geeft rust en rust geeft vooruitgang. Trailerladen is zo moeilijk niet op de voorwaarde dat je weet wat je doet en er de tijd voor neemt. Jij bepaalt het doel, je paard bepaalt hoe lang je er over doet om dat doel te halen.

Heb jij ook hulp nodig met trailerladen? Neem dan contact met me op, ik help je heel erg graag.

 


Reageren is niet mogelijk.