Stilstaan, de sleutel tot succesvol trailerladen

Stilstaan, de sleutel tot succesvol trailerladen

Op deze regenachtige zondag maak ik kennis met Sabine en haar paard Adwoa. Sabine is gek op haar paard en heeft met engelengeduld het afgelopen anderhalf jaar geoefend met trailerladen. Toch wil het trailerladen niet echt vlotten.

Wat zeker niet geholpen heeft, is dat Adwoa ziek is geworden en naar de kliniek in Utrecht moest. Als een paard een trailer in moet terwijl hij daar mentaal niet klaar voor is, dan ben je als eigenaar dus gedwongen trailerlaadtechnieken te gebruiken die je normaal gesproken liever niet gebruikt. Als mens begrijp je dat nood soms wetten breekt. Een paard echter, begrijpt daar helemaal niets van.

Ik vraag Sabine mij te laten zien hoe ze normaal gesproken trailerlaad. Sabine haalt haar paard uit het weiland en loopt in één beweging richting de trailer. Hoewel ik zelf heb gevraagd of Sabine wil doen wat ze normaal gesproken doet, spring ik acuut op de klep zodat Adwoa de trailer niet in kan. Ik vraag Sabine om even rustig stil te blijven staan zodat Adwoa even kan landen. Eerst het paard even de gelegenheid geven om zich te realiseren waar hij is en te ontspannen voor we iets van hem gaan vragen.

Terwijl Sabine en ik staan te praten gebeuren er allerlei interessante dingen. Het meest opvallende daarvan wel is dat Adwoa niet stil kan staan. Adwoa heeft geen rust. Hij is constant aan het bewegen. Noodgedwongen beweegt Sabine mee. Adwoa is onrustig en dwingt Sabine daarmee ook allerlei kanten op te bewegen. Dat lijkt me geen goed begin van een trailerlaadsessie.

Ik vraag Sabine of ik Adwoa even vast mag houden. Ik zet Adwoa 1,5 meter bij me vandaan en verwacht van hem dat hij daar in zijn eentje rustig blijft staan. Niet in mijn broekzak alsjeblieft. Zeker zijn op je eigen vier benen lieve Adwoa en niet op mij hangen. Terwijl Adwoa stil moet blijven staan, merkt Sabine op dat ik veel van haar paard vraag. Oh die reactie die snap ik zo goed! Ik zie dat alleen net even wat anders. Ik vraag niets van het paard. Ik bied hem wat aan, namelijk dat waar hij zo ontzettend veel behoefte aan heeft: rust.

Als een paard niet stil kan staan buiten de trailer, hoe kun je dan van hem verwachten dat hij wel stil kan staan in een trailer? Stel dat ik jou vraag een half uur stil te blijven zitten op een stoel en dat lukt jou niet. Gewoon omdat je daar te onrustig voor bent, gewoon omdat je een bewegelijk persoon bent of gewoon omdat je zoiets nog nooit gedaan hebt. Denk je dat het dan wel lukt als ik je vast bindt? Nee natuurlijk niet! Daar word je alleen maar bewegelijker en onrustiger van!

Het eerste wat Adwoa moet leren is leren stil staan. Hij moet zijn mentale rust gaan vinden. Sabine moet hem daarbij gaan helpen door hem regelmatig rust aan te bieden! Als ik naar Adwoa kijk dan zie ik dat alle vier zijn benen een andere kant op staan. Een been naar voren, een been opzij, een been naar achter, een been onder zijn buik. De stand van de benen vertelt mij wat over de mentale staat van zijn van een paard en in het geval van Adwoa gaat het alle kanten op!

De eerste les van het trailerladen van Sabine en Adwoa bestaat uit een uur stil staan voor het stimuleren van mentale rust. Stil staan, verder niets. Niet tegen praten, niet aaien, alleen stil staan. Langzaam zie ik een klein beetje rust ontstaan. Adwoa zijn benen komen steeds een beetje dichter bij elkaar te staan. Zijn hoofd begint te zakken en langzaam aan kan hij meer op dezelfde plek zijn en minder met zijn hoofd heen en weer bewegen. Een buitenstaander heeft wellicht niets bijzonders zien gebeuren vandaag maar Sabine realiseert zich ter dege dat we een belangrijke stap hebben gezet in de oplossing van het trailerlaadprobleem.

Sabine en Adwoa zijn vandaag een pad in geslagen dat alles beter zal gaan maken voor hen tweetjes. Want als een paard mentale rust heeft dan wordt alles daar beter van. Poetsen, deken op doen, uit de wei halen, rijden, opstappen, afstappen, knuffelen. Alles wat je maar kan bedenken wordt beter als je paard rustig is. Een rustig paard is een beter paard. En alleen een rustig paard kun je vragen in de trailer te gaan! Sabine en Adwoa gaan oefenen en ik kom weer terug om te helpen met de trailer als ze daar klaar voor zijn. Ik heb er nu al zin in.

Veel plezier met oefenen Sabine en Adwoa, tot snel!


Reageren is niet mogelijk.