Het paard dat te goed de trailer in ging.

Het paard dat te goed de trailer in ging.

Ik word gebeld door Katarina. Katarina wil graag hulp met haar paard. Haar paard is geweldig zegt ze, en gaat probleemloos de trailer in. Maar als ze gaat rijden, dus als de trailer in beweging komt, dan laat het paard zich vallen.

Waarom denk ik nou meteen dat het paard niet zo probleemloos de trailer in gaat als Katarina denkt? Tijd om te gaan kijken.

Als ik aankom zie ik dat Katarina zich goed heeft voorbereid op mijn komst. De trailer staat geparkeerd tussen twee muren. Het past precies. Ik vraag waarom de trailer zo staat. Dat is makkelijk zegt ze want dan kan het paard de trailer alleen maar in lopen en er niet langs schieten.

En dat is nou precies wat ik NIET wil. Ik wil niet dat het paard geen kant op kan. Ik wil dat het paard vertelt wat hij van de trailer vindt. Ik wil weten wat hij doet als hij keuze heeft.

We parkeren de trailer in de bak en ik vraag aan Katarina of ze me wil laten zien hoe ze trailerlaad. Katarina begint te lopen en haar prachtige paard Bink loopt aan een los touwtje achter haar aan. Ze loopt de trailer in en Bink loopt zo achter haar aan mee naar binnen.

Dat lijkt inderdaad heel erg goed. Eén klein probleempje. Bink is alleen fysiek de trailer in gegaan. Mentaal staat hij nog buiten. Als we naar Bink kijken terwijl hij in de trailer staat dan zien we het volgende: Bink zijn hoofd is hoog, hij knippert niet met zijn ogen, zijn oren draaien alle kanten op, zijn lippen zitten strak en zijn voeten staan in alle windrichtingen.

Bink probeert dapper te blijven staan. Als het hem echt te moeilijk wordt dan duwt hij zijn gezicht in de buik van Katarina. Alsof hij wil zeggen, help mij. Alsof hij steun bij haar zoekt. En daar hebben we meteen een heel groot deel van het probleem te pakken. Bink vertrouwt op Katarina. Dat lijkt wel leuk maar dat is heel erg onhandig. Want als Katarina de auto moet besturen kan ze niet bij Bink in de trailer blijven staan. Bink moet op zichzelf vertrouwen in de trailer.

Een paar seconden later loopt Bink de trailer snel weer uit. Bovendien gaat hij schuin van de klep af. Ik zeg tegen Katarina: Als een paard de trailer niet goed is in gegaan dan komt een paard er altijd schuin weer uit.

We hebben meer dan genoeg om aan te werken. Ik vraag Katarina om opnieuw te gaan trailerladen maar nu veel langzamer zodat Bink de kans krijgt zijn mening te geven. Bink stopt voor de klep. Hij gaat snuffelen aan de klep en ruikt uitgebreid aan de trailer. En dan ineens kijkt hij naar het weiland van de buren.

Als paarden tijdens het trailerladen om zich heen gaan kijken zeggen veel mensen dat het paard niet op let of dat hij zijn hoofd erbij moet houden. Ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat het paard niet zo zeer om zich heen kijkt maar vooral druk is om niet naar of in de trailer te kijken omdat hij dat eigenlijk te spannend vindt. We wachten dan ook rustig tot Bink weer genoeg moed heeft verzameld om bezig te zijn met de trailer.

Als Bink met zijn gedachtes weer bij ons is, vragen we hem de trailer in te komen. Dat doet hij. Terwijl hij in de trailer staat, analyseren we de situatie weer. Wat we constant willen weten, is hoe het met Bink gaat. Is hij ontspannen? Staat hij in de trailer (met zijn gedachtes en emoties) of wil hij er eigenlijk het liefste weer uit. Hoe staan de voeten van Bink? Een paard wat zich veilig voelt, heeft zijn voeten namelijk bij elkaar staan onder zijn lichaam. Een paard dat zich niet veilig voelt, heeft zijn voeten all over the place staan.

We vragen Bink een paar keer achter elkaar de trailer in te gaan waarbij hij constant zelf mag bepalen hoe lang hij daar over doet. Hij mag zelf bepalen hoe lang hij snuffelt, of hij toch de klep weer af gaat, of hij om zich heen kijkt. Hij mag het allemaal zelf weten. We willen namelijk dat hij zijn eigen tempo bepaalt. Dat hij niet per ongeluk alleen naar Katarina luistert en zijn eigen grenzen vergeet. Hij moet kunnen blijven voelen hoeveel druk hij aan kan.

Paarden leren niet tijdens een oefening maar na een oefening. Als ze de tijd hebben gehad om na te denken. Dus iedere keer als we Bink vragen de trailer in te gaan mag hij er ook weer uit en geven we hem tijd om na te denken. En iedere keer als we hem vragen de trailer in te gaan, gaat hij er beter in. Staat hij ontspannener in de trailer. Komt hij rechter de klep af. Blijven zijn voeten steeds beter bij elkaar staan.

Bink laat ons nog even zien dat hij het erg kan waarderen dat hij vrije wil heeft. Als Katarina voor de vijfde keer de trailer in loopt, loopt Bink zo langs de trailer richting de wei, ha ha ha. Ik lig in een deuk. Wat een geweldige actie. Sommige mensen geloven niet dat paarden humor hebben, nou ik was er zojuist getuige van.

Bink maakt zoveel progressie dat het tijd wordt om te gaan stoppen. Hij kan inmiddels goed in de trailer blijven staan in een redelijk ontspannen staat. Ik raad Katarina aan om veel te gaan oefenen. Ik vind het fijn als Katarina Bink kan laden, stang en klep dicht kan doen en Bink een tijdje kan laten staan voordat ze überhaupt denkt aan rijden met de trailer. Ik heb er alle vertrouwen in dat Katarina dat gaat doen.

Als ik een paard leer trailerladen dan leer ik het paard zelf de trailer in te gaan terwijl ik buiten blijf. Ik wil namelijk dat het paard op zichzelf leert vertrouwen in dat hok op wieltjes en niet op mij. Nu ik zie hoe Bink zijn vertrouwen uit Katarina haalt, bevestigt dit voor mij dat zelfstandig leren laden mijn voorkeur heeft.

Als jij en je paard ook problemen hebben met trailerladen dan help ik jullie paard graag. Je kunt mijn online cursus trailerladen volgen of een trailerlaadles bij me boeken.

Ooit was ik de grootste kluns in trailerladen. Nu ben ik er een ster in. Ik beloof je, als ik het kan, kan jij het ook! Ik leer het je met plezier.


Reageren is niet mogelijk.